Het nieuwe gebouw vormt het hart van de treindienstactiviteiten van ProRail in en om Utrecht. Door het gebruik van staal en glas, krijgt de verkeersleidingspost een industriële en robuuste uitstraling. Het gebouw grenst aan het spoor waar de treinen vanuit Amsterdam en Woerden samenkomen. De nieuwe post wordt daarmee een in het oog springend object voor passerende treinreizigers en zo houden de medewerkers van de verkeersleidingspost contact met het spoor. 

Het gebouw heeft, door de vaste zonweringslamellen aan de buitenzijde, op het oog een dubbele schil. Er is gekozen voor lamellen in cortenstaal dat zijn roestbruine kleur een robuuste uitstraling heeft, passend in een industriële omgeving. Doordat de zonweringslamellen aan de noordzijde van het gebouw vlak zijn en aan de overige zijden, richting het zuiden steeds steiler staan, lijkt het alsof het in beweging is wanneer je met de trein langs het gebouw rijdt. De steeds veranderende vorm geeft een dynamisch effect. 

Het binnenklimaat wordt op een duurzame wijze gerealiseerd. Oriëntatie van de seinzaal, het gevelontwerp, drievoudig glas, hybride koelmachines en een energiedak dragen bij aan een comfortabele werkomgeving met veel daglicht.

Opdrachtgever
Prorail

Locatie
Utrecht

Functie
Verkeersleidingspost