Je bekijkt nu Nieuw samenwerkingsverband tekX biedt BIM-ondersteuning op maat

Nieuw samenwerkingsverband tekX biedt BIM-ondersteuning op maat

Drie partijen introduceren vandaag tekX; een onafhankelijk adviesbureau dat diensten specifiek op het gebied van BIM onder één paraplu aanbiedt.

Zou het niet ontzettend handig zijn, als de BIM-uitwerking van een bouwproject wordt ontzorgd door een specialistisch team?Geavanceerde modelleerprogramma’s zoals Autodesk Revit maken bouwen en samenwerken in potentie eenvoudig, maar uiteindelijk staat of valt de meerwaarde van een BIM-model met de wijze waarop de bouwkundig, constructief en technisch ontwerpers in de ontwikkeling van het model samenwerken. Hierop inspelend gaat samenwerkingsverband tekX met name aannemers ondersteunen bij het opstellen en optimaliseren van geïntegreerde BIM-modellen, op bouwkundig, installatietechnisch en constructief niveau.

tekX heeft de BIM-methodiek zo op elkaar afgestemd dat de aannemer of ontwikkelaar altijd tot een vlekkeloze uitwerking van het ontwerpen komt. Een snelle en efficiënte werkwijze waarbij bouwkunde, constructie en techniek naadloos geïntegreerd zijn, is daarbij cruciaal: een alles-in-één oplossing voor BIM. De aannemer heeft rechtstreeks contact met de specialist op de werkvloer.

Uitbesteden soms meer voor de hand liggend
Voor aannemers in de bouw is het soms beter om BIM-werkzaamheden uit te besteden. tekX kan het gehele ontwerpintegratie- en engineeringproces uit handen nemen, maar ook een specifieke fase. Bijvoorbeeld het opzetten van het BIM-model of de engineering, toetsing van kwaliteit, clashcontrole, validatie of de verificatie van data.

“Modelleerprogramma’s stellen de ontwerper in staat om het ontwerp volledig driedimensionaal te modelleren”, stelt Martjan den Hoed, BIM-specialist van de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA). Maar dat principe, ‘what you see is what you get’, is volgens hem niet het enige voordeel van BIM. Ook de bouwplanning en onderhoudsmodules kunnen aan het model worden gekoppeld. Zelfs alle hoeveelheden materiaal kunnen uit een dergelijk model worden gehaald.

Vraag naar externe hulp groeit
“Het opknippen van het ontwerp- en engineeringproces is al jaren gaande in de bouw,” stelt Den Hoed. “Daardoor zijn steeds meer aannemers vooral uitvoerend georiënteerd en is steeds vaker hulp van externe partijen nodig, bijvoorbeeld voor de vertaalslag van een ontwerp naar een ruimtelijk model, of voor de optimalisatie van zo’n model.” Den Hoed signaleert dat de opkomst van BIM de vraag naar externe ondersteuning een extra impuls heeft gegeven. “Het werken met BIM-modellen levert enorme efficiency-voordelen, maar is een vak apart.”

Koplopers in BIM
De kennis en ervaring met BIM is bij tekX van een hoog niveau. Alle ingenieurs zijn hooggeschoolde koplopers op het gebied van BIM; ze werken al meer dan tien jaar met het modelleerprogramma Autodesk Revit. tekX neemt deel aan de Revitgebruikersgroep waarin de Dutch Revit Standards worden ontwikkeld en doet onderzoek op het gebied van BIM voor een groot Europees onderzoeksproject.

De BIM-modellen die tekX ontwikkelt en oplevert, zijn meer dan een visueel ontwerp alleen. Onder meer de bouwplanning, het onderhoud en de inkoop van materialen zijn aan de modellen te koppelen. Dat levert een schat aan informatie op en maakt van het BIM-model een ultiem samenwerkingsplatform voor de hele levenscyclus van een project. tekX haalt het optimale uit BIM door slim afgestemde integratie van bouwkunde-, constructie- en installatiemodellen.

Over tekX
tekX is een onafhankelijk adviesbureau, opgezet door de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs, Ingenieursbureau SmitWesterman en Techniplan Adviseurs. Het is een van de Nederlandse bureaus die hun diensten specifiek op het gebied van BIM onder één paraplu aanbieden. Het bureau staat garant voor de hoogste kwaliteit in bouwkundig advies, constructieadvies én installatie-, energie- en milieuadvies. Het bureau kan het gehele ontwerpproces op zich nemen, maar ook een specifieke fase; van het opzetten van het BIM-model tot aan de engineering, toetsing van kwaliteit, validatie en verificatie. tekX is gevestigd in Rotterdam.