Je bekijkt nu Oprichting Revit Standards Foundation

Oprichting Revit Standards Foundation

 De Nederlandse Revit Gebruikers Groep (RevitGG) hebben samen met de oorspronkelijke auteurs van de Nederlandse Revit Standards (NLRS) het initiatief genomen om afspraken rondom het gebruik van Revit software voor bouwontwerp te borgen en gratis beschikbaar te stellen. Hiertoe hebben zij samen met andere marktpartijen uit de bouwbranche de Revit Standards Foundation (RSF) opgericht. Deze stichting moet het intellectueel eigendom van de NLRS als open standaard bewaken én zekeren.

Doel is dat alle partijen in het bouwproces die werken met BIM (Bouw Informatie Model) op uniforme wijze zijn bouwontwerp modelleert en gebruik kunnen maken van de juiste standaard bibliotheek. Hiermee willen partijen bevorderen dat er minder misverstanden ontstaan tussen de verschillende stakeholders in het bouwproces en zij makkelijker de informatie kunnen filteren uit het model die voor hen van toepassing is.

De Revit Standard Foundation is opgericht met steun van een groot aantal toonaangevende partijen in de bouw die samen ervoor willen zorgen dat er een goede open standaard komt die toekomstbestendige oplossingen biedt voor het gebruik van Autodesk Revit. Met name bouw gerelateerde bedrijven, softwareleveranciers, gebruikersgroepen en adviseurs op techniek en IT gestuurde bedrijfsprocessen zijn aangesloten bij de stichting. De oprichting van de stichting wordt toegejuicht door overkoepelende brancheorganisaties als Het BIM Loket, BIR (Bouw Informatie Raad) en UNETO-VNI (ondernemersorganisatie voor de installatiebranche).

Mark Wieringa, voorzitter van RSF en een van de oorspronkelijke auteurs van de NLRS: “We hebben de standaard geschreven en middels deze Foundation willen we onze gebruikersrechten overdragen. Daarmee handelen we helemaal in de geest van deze open standaard: van en voor iedereen. Met de oprichting van deze stichting kunnen we die open structuur behouden, bewaken, doorontwikkelen, onderhouden en de openheid ervan borgen.” Wieringa geeft verder aan de open standaard ook internationaal te willen doorontwikkelen: “We zijn inmiddels aangesloten bij vele initiatieven in het buitenland en de eerste samenwerkingen zijn een feit.”

Martjan den Hoed, BIM manager bij tekX is vanuit tekX als stakeholder en raad van toezicht betrokken bij de oprichting van stichting: “Standaardisering van de manier waarop wij werken zorgt ervoor dat onze modellen een hoger kwaliteitsniveau krijgen. Een integratie met diverse andere standaarden zorgt voor een borging van de kwaliteit over de de hele branche heen.” Martjan is ook enthousiast over deze brede acceptatie: “Het mooie aan de samenstelling van de betrokken partijen is de gezamenlijke behoefte aan structuur en inzet van experts op het gebied van bouwkundig, constructief en installatie technisch modelleren, dit levert een unieke standaard op die je de mogelijkheid geeft te focussen op het beter engineeren van projecten.”

Meer informatie: www.revitstandards.org